Wednesday, June 17, 2015

Walnut Brownies Chocolate Cheese Cake


Bahan-bahan:

250g butter
3 biji telur
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan gula castor
1 1/2 cawan tepung
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil soda bikarbonate
1 sudu kecil esen vanilla
Kacang walnut yang dipanggang dan dicincang
* Sukatan guna cawan teh



Topping:

250 gm cream cheese
1/2 cawan gula castor
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara:

1. Cairkan butter
   campurkan serbuk koko
   kacau rata Pukul telur dan gula hingga sebati,
   nak pakai mixer boleh nak handwisk pun boleh.

2. Dah siap masukkan susu cair,
   esen vanilla, gaul lagi pastu baru masukkan tepung dan soda bikarbonate.

3. Untuk adunan dah siap! Panaskan oven 170C. Masukkan adunan tadi dalam loyang petak,
   taburkan segala jenis kacang yang ada. lapiskan dengan kertas minyak nanti senang nak keluarkan kek.
   Masak, lebih kurang 20 minit pastu nanti keluarkan balik.

4. untuk topping
   Masukkan cream cheese pukul guna pemutar,
   dah kembang masukkan gula dan telur tambah esen vanilla sedikit.

5. Tuang topping cream cheese tadi atas kek yang sudah dikeluarkan tadi,
   bakar balik dalam 15 minit, bergantung pada keluasan dan kelebaran oven memasing.
   Agak-agak dah kuning keemasan tu masak lah tu.

6. Corak atas tu, tinggalkan sikit adunan coklat tadi,
   masuk dalam beg plastik air..gunting sedikit dibucu dan paipkan atas
   cheese tadi.

No comments:

Post a Comment

Ads Inside Post