Monday, June 29, 2015

RESEPI KEK BLACK FOREST KLASIK


Kek Black forest adalah kegemaran klasik dengan beberapa komponen yang amat mudah: kek coklat, whipped cream, buah ceri dan coklat. Walaupun resepi kek black forest tradisional German (forest torte) mengandungi Kirsch, sejenis arak cherry, namun kini kek black forest yang bebas dari alcohol mudah didapati.

Resepi kek black forest ini menggunakan span coklat yang moist dan ringan, yang mudah disediakan dalam masa lima ke sepuluh minit dengan menggunakan pemukul elektrik. Ganache dan topping whipped –nya juga mudah untuk disediakan. Kek ini dipasang dengan gaya bebas supaya mudah untuk semua, termasuklah untuk mereka yang kurang mahir lagi dengan kek, untuk menghasilkan kek yang cantik ini.


RESEPI KEK BLACK FOREST KLASIK

Author / Pengarang: QL Chef
Recipe type / Jenis resepi: Manisan, Kek & Biskut Cuisine / Masakan: Antarabangsa
Prep time / Masa penyediaan:  60 mins Cook time / Masa memasak:  35 mins Total time / Jumlah masa:  1 hour / jam 35 mins
Serving for / Sajian untuk: 1 Kek

INGREDIENTS / BAHAN-BAHAN
Span coklat
115 g campuran kek span coklat
115 g telur QL Omega (lebih kurang 2 biji telur)
25 g air
30 g minyak sayuran

Topping Ganache
55 g coklat gelap
50 g whipping cream
1 tin ceri gelap, disejukkan
150 g topping whip non-dairy

Untuk perhiasan
Ceri segar / beri campur / ceri tin berlebihan

INSTRUCTIONS / CARA-CARA

Untuk menghasilkan span:
1 Panaskan ketuhar kepada 180oC. Alaskan tin kek bulat 6 inci dengan kertas parchment.
2 Pukulkan bersama campuran span, telur QL Omega dan air dengan menggunakan pemukul elektrik    selama 5 hingga 10 minit, sehingga ianya pucat dan pekat.
3 Lipatkan masuk minyak.
4 Tuangkan campuran ke dalam tin kek dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak.
5 Biarkan kek menyejuk di atas rak dawai. Sejukkan di dalam peti sejuk sehingga sedia untuk diguna.

Untuk menghasilkan ganache
6 Cairkan coklat di dalam double boiler. Campurkan masuk whipping cream.

Untuk memasang kek:
7 Buangkan air dari ceri tin.
8 Pukulkan krim whipping sehingga gebu.
9 Potongkan kek kepada 3 lapisan yang serata.
10 Sandwickan lapisan kek dengan whipped cream dan ceri, diakhiri dengan lapisan kek.
11 Sapukan ganache ke atas lapisan paling atas kek. 
12 Hiaskan dengan ceri segar, beri campur atau ceri tin yang berlebihan. 
13 Sejukkan di dalam peti sejuk sehingga menyaji.

resepi from here

No comments:

Post a Comment

Ads Inside Post