Monday, June 29, 2015

Kek Coklat Moist dengan Krim Coklat Gelap


RESEPI KEK COKLAT MOIST

Author / Pengarang: QL Chef
Recipe type / Jenis resepi: Manisan Cuisine / Masakan: Antarabangsa
Prep time / Masa penyediaan:  15 mins Cook time / Masa memasak:  50 mins Total time / Jumlah masa:  1 hour / jam 5 mins
Serving for / Sajian untuk: 8

INGREDIENTS / BAHAN-BAHAN
100g tepung serbaguna atau tepung biasa
50 g serbuk coklat gelap
½ sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh serbuk soda
¼ sudu teh garam
180 g mentega tanpa garam, dibiarkan lembut di tahap suhu bilik
150 g gula kastor
2 biji telur QL Omega
1 sudu teh esen vanila
200 ml susu
Untuk ganache coklat:
200 ml krim whipping
200 g coklat gelap berkualiti (lebih baik jika 60% koko pejal), dipotong kecil

INSTRUCTIONS / CARA-CARA

Alaskan tin kek 8-inci dengan kertas kek atau kertas parchment.
Ayakkan bersama tepung, serbuk koko, garam, serbuk penaik dan serbuk soda di dalam mangkuk.

Pukulkan mentega dan gula kastor sehingga licin dan gaul sebati.
Pukulkan masuk telur, sebiji demi sebiji, diikuti dengan esen vanilla.






Tambahkan susu dan campuran tepung bergilir-gilir. Pukul sehingga campuran gaul sebati.


Tuangkan campuran kek ke dalam tin kek. Masak selama 40 – 45 minit dalam ketuhar yang telah dipanaskan kepada 180 C, sehingga batang lidi atau pencucuk keluar bersih kering bila kek dicucuk. Biarkan kek sejuk di atas rak dawai. Keluarkan kek dan buangkan lapisan kertas kek/parchment.

Semasa kek sedang dimasak di dalam ketuhar, sediakan ganache coklat.


Panaskan krim whipping di dalam periuk atas api sederhana sehingga mendidih. Tuangkan krim panas kepada potongan coklat gelap di dalam mangkuk tahan panas dan gaulkan dengan sudu kayu.

Terus gaul sehingga coklat gelap larut sepenuhnya. Jikalau coklat tidak larut, pindahkan mangkuk ke atas periuk dengan air mendidih dan terus gaul sehingga coklat larut sepenuhnya dan licin berkrim.

Sejukkan ganache di dalam peti sejuk selama 20 – 30 minit supaya ianya memekat sedikit.
Sapukan ganache kepada kek yang telah sejuk, atau belahkan kek kepada 2 lapis dan sandwickan dengan ganache coklat serta sapukan ke atas kek.

Hiaskan dengan gulungan coklat, empingan badam panggang atau buah-buahan sebelum dihidangkan. Hidangkan dengan kopi.

PETUA DAN TIPS

Kek coklat moist ini boleh disimpan dalam peti sejuk di dalam bekas kedap udara sehingga 3 hari. Keluarkan kek dan biarkan pada tahap suhu bilik selama 30 minit sebelum dihidangkan.

sumber  klick resepi



No comments:

Post a Comment

Ads Inside Post